Skip to content

Een optimalisering van ruimte akoestiek komt vaak voort uit gebruiksverandering van een ruimte, bezettingsgraad en activiteiten in de ruimte. Helaas komen deze problemen vaak pas naar voren wanneer een project is gerealiseerd. Het is van belang vroegtijdig na te denken over dit onderwerp om onverwachte uitgaven te voorkomen en de juiste oplossingen op te nemen in ontwerpfase.

Bright αw kan uw akoestische problemen oplossen maar ook voorkomen.

Door in ontwerpfase mee te denken over de ruimteakoestiek kan er doormiddel van een berekening de verwachte nagalm ingeschat worden. De geadviseerde akoestische voorzieningen kunnen daarbij geleverd en gemonteerd worden.

In een bestaande situatie waar de akoestische eigenschappen van niet wenselijk niveau zijn, kan er doormiddel van een geluidsmeting de huidige nagalmtijd worden beoordeeld. De meting verteld het probleem en wordt vertaald in een onderbouwd rapport om een handvat te bieden naar de verbetering.

Geluidsmeting

In een ontwerpfase kan een verwachte prestatie van een ruimte doormiddel van een rekenkundig model gemaakt worden. Hierin worden de grote en gebruiksbelasting van een ruimte opgenomen. Ook de bouwkundige aard van onder andere wanden, vloeren en plafond maken deel uit van het resultaat.

Bij een nagalmmeting wordt gemeten hoelang het geluid blijft hangen in de ruimte. Bij uitvoering van een locatiemeting met een geluidsbron en ontvanger wordt bepaald wat de huidige nagalmtijd is. Met de uitkomst hiervan is te bepalen hoeveel geluidsabsorberend materiaal aanwezig moet zijn in een ruimte om deze op comfortabel niveau te brengen.

Binnen het vakgebied ruimteakoestiek ontbreekt het aan wettelijke normen, maar worden wel richtlijnen gehanteerd voor de acceptabele nagalmtijd in verblijfsruimten. Deze richtlijnen worden gehanteerd bij het opstellen van de berekeningen en adviezen.

De berekeningen vertalen zich naar een rapportcijfers voor de prestaties van een ruimte op het gebied van nagalmtijd. Op deze manier geeft het ook een duidelijke indruk van de verbetering, want akoestiek is op voorhand slecht tastbaar.

Akoestiek heeft geen standaard oplossing en vraagt om projectgericht maatwerk. De talloze producten op de markt geven een vrijheid in oplossingen die al dan niet gecombineerd kunnen worden toegepast. Hierbij te denken aan systeemplafonds, stoffering, akoestisch meubilair en akoestische wand- / plafond elementen, maar ook een afscheiding van diverse ruimte kan toevoegen aan een goede akoestiek. Zo gehete werkcabine / stilte werkplekken en scheidingswanden (van glas) kunnen de oplossing zijn om ruimte te voorzien van comfort.

Door onafhankelijk gebruik te maken van vele oplossingen van fabrikanten is er een groot productassortiment leverbaar. Maar het houdt niet op bij akoestiek, lees meer  Totaalconcepten.

Vergaderruimte Met Glazen Wanden
Vergaderruimte Met Glazen Wanden
Gang Met Trap En Akoestische Paneel
Akoestische Wall Art Van Sportwagen
Wit Plafond Met Plafondelementen
Akoestische Wandpaneel Van Pet Vilt
Vergaderruimte Met Glazen WandenGang Met Trap En Akoestische PaneelAkoestische Wall Art Van SportwagenWit Plafond Met PlafondelementenAkoestische Wandpaneel Van Pet Vilt
Ruimte akoestiek projecten
Back To Top